Što je sindrom vaginalne atrofije?

Simptomi sindroma vaginalne atrofije uključuju vaginalnu suhoću, iritaciju i bolnost prilikom spolnih odnosa. Vagina postaje kraća i neelastična, a njena stijenka tanka, blijeda i loše prokrvljena. Ozbiljnije poteškoće u spolnom ponašanju i teže atrofične promjene u vagini nalaze se u čak preko 60% žena u postmenopauzi. Također se, zbog manjka hormona estrogena, pojavljuje niz simptoma vezanih uz mokraćni sustav što dovodi do nevoljnog otjecanja mokraće.

Što uzrokuje vaginalnu atrofiju?

Vaginalna atrofija se javlja u stanjima snižene razine hormona estrogena. Zbog toga se poglavito javlja u žena u postmenopauzi, u žena koje su ušle u preuranjenu menopauzu, u žena koje imaju odstranjene jajnike iz bilo kojeg razloga, kod žena koje se liječe od raka dojke antiestrogenskom terapijom (budući da ne smiju uzimati estrogenske preparate, ovo je kod njih jedini način liječenja).

Koji su dosadašnji načini liječenja?

Do pojave ginekoloških lasera, sindrom vaginalne atrofije liječio se uglavnom primjenom pripravaka hormona estrogena.

RenovaLase® u Poliklinici Tonković

Lasersko POMLAĐIVANJE VAGINE u Poliklinici Tonković izvodi se najmodernijim uređajem u području laserske tehnologije – Fotona SP Dynamis. Laser ima selektivno djelovanje na sluznicu i podsluznicu vagine što je ujedno i cilj terapijskog djelovanja te na taj način onemogućuje nastajanje neželjenih učinaka odnosno ozljeda tkiva.

Laser potiče zadebljanje vaginalne sluznice, a djelujući na podsluznicu potiče remodeliranje kolagena te dovodi do nastanka novih krvnih žila što poboljšava prokrvljenost. Također, dovodi do poticanja lubrikacije (vlaženja) vagine što spolne odnose čini ponovno ugodnima te uklanja svrbež, iritaciju i bol prilikom odnosa.

Učinak potaknut laserom traje i više od godinu dana te se zahvat može ponoviti neograničen broj puta, što konačni ishod čini još boljim.

Indikacije za laserski tretman

  1. Bolni spolni odnosi
  2. Krvarenja prilikom odnosa
  3. Peckanje i osjećaj nelagode u vagini
  4. Nevoljno otjecanje mokraće

 Posebne napomene:

  • Prije tretmana napravit će se ginekološki pregled i pregled transvaginalnim ultrazvukom. Uz to je potreban PAPA test (ne stariji od 6 mjeseci) kao i bakteriološki nalaz urina.
  • Svakoj pacijentici se pristupa individualno u liječenju s obzirom na stupanj vaginalne relaksacije.
  • Nakon tretmana potrebno je suzdržavati se od spolnih odnosa 3-5 dana.
  • Preporučuje se ponoviti tretman unutar 30-ak dana.

 RADNO VRIJEME

Pon, Sri, Pet7:00 – 15:00
Uto, Čet13:00 – 21:00

  +385 (0)33 721-137

Zadovoljne pacijentice kažu

Ne mogu vam riječima opisati koliko mi je laserski zahvat promijenio život i uklonio stalni osjećaj nelagode. Zato poručujem svim ženama koje pate od ovog problema da se nemaju čega sramiti i da potraže pomoć u Poliklinici Tonković jer će ju tu sigurno dobiti! Hvala vam još jednom!

Marina, 62

Pošto već jako dugo vodim bitku s hormonima, njhovu neravnoteža se ispoljila i na mojim intimnim dijelovima tijela zbog čega sam uz osjećaj nelagode, suhoće i bolnosti imala i manjak samopouzdanja koji mi je vraćen nakon 3 laserska tretmana u Poliklinici! Brzo je i bezbolno, a sve tegobe su svedene na minimum! Svakako preporučam Polikliniku Tonković za rješavanje svih vrsta “ženskih” problema.

Ivana, 37

Muku sam mučila s bježanjem mokraće i u više navrata sam išla na zahvate koji se nisu pokazali kao trajno rješenje. Nakon samo dvije primjene lasera osjetila sam ogromno olakšanje, nema više panike hoću li stići do WC-a ili ne. Mirno hodam gradom i uživam u svakodnevnom životu kao da tog  problema nikad nije ni bilo!

Željka, 58

Naručite se za pregled