Što je rosacea?

Rosacea je kronična upalna bolest kože koja se očituje difuznim crvenilom kože (zbog proširenih krvnih žilica u potkožnom tkivu), vidljivim proširenim kapilarama, a postoji i sklonost nastajanju akni. Postoji pojačana osjetljivost kože (tj. krvnih žila) na vanjske podražaje (toplina i vrućina, jako začinjena hrana, hladnoća, sunce tj. UV zračenje,  losioni koji sadržavaju alkohol itd..).

Koji su načini liječenja?

Donedavno su se u liječenju koristile samo razne kreme, a danas je prvi izbor lasersko liječenje. Rezultat se postiže uklanjanjem krvnih žilica u potkožju što znači da laser djeluje na sam uzrok crvenila. Budući da laserska zraka ima protuupalno djelovanje, smanjuju se i akne (u slučaju da postoje kao dio rosaceae).

Koliko je tretmana potrebno?

U našoj Poliklinici radimo 6 tretmana. Između svakog tretmana je tjedan dana pauze. Mogu se raditi i tretmani održavanja u slučaju potrebe jednom godišnje ili rjeđe (individualno ovisno).

Koje su mjere opreza?

Potrebno je štititi kožu kremom faktora 50 barem mjesec dana od zadnjeg tretmana. S obzirom na to da i samo sunce uzrokuje pogoršanje rosacee, preporuča se kožu štititi visokim faktorom (50) i neovisno o laserskim tretmanima.

Koliko traje i boli li laserski tretman?

Laserski postupak je apsolutno bezbolan i brz. Tijekom tretmana pacijent može osjetiti tek lagano peckanje. Ne treba nikakva posebna priprema. Izvodi se ambulantno, tj. odmah se vraćete svojim svakodnevnim aktivnostima.

  RADNO VRIJEME

 Pon-Pet7:00 – 15:00

  +385 (0)33 726-999

Naručite se za pregled